Det sitter en elefant på min rygg – en liten bok om sorg

Det sitter en elefant på min rygg – en liten bok om sorg

För dig som nyligen behövt genomlida bortgången av en nära anhörig kan framtiden kännas tung. Att förlora en nära anhörig är både sorgligt, jobbigt och tufft, och det oavsett vilken relation man hade och vad orsaken till dödsfallet var. Det är många känslor som cirkulerar, många tankar som ska hanteras, och så kan det även uppstå många jobbiga stunder.

Något som kan underlätta, åtminstone lite grann, då man sörjer en nära anhörig och lider av dess bortgång är att läsa. Det behöver inte nödvändigtvis röra sig om böcker som handlar just om döden, lidande och sorg, eller tips på hur man bearbetar detta. Men, att läsa om just dessa ämnen kan göra att det kännas lite lättare för dig. Det åtminstone i stunden.

Boktips

Ett boktips som vi vill dela med oss av, som handlar om just sorg, är Det sitter en elefant på min rygg – en liten bok om sorg. Boken är skriven av Ulrika Knutsdotter och har funnits på marknaden sen år 2016. Sen dess har den blivit rätt omtalad och populär, det inte minst med tanke på dess fina och personliga, men samtidigt rätt lättsamma, budskap. 
Bokens berättelse återspeglar nämligen Ulrikas egna liv, där hon berättar om den enorma sorg och tyngd som hon fick uppleva efter det att hennes pappa gick bort i cancer. Det sitter en elefant på min rygg handlar i korta drag om hur Ulrika bearbetade sorgen med hjälp av den ”elefant” som satt på hennes rygg och förklarar sorg ur sitt eget perspektiv.

Handling

När Ulrika en varm och fin sommardag får reda på att hennes pappa gått bort i cancer känns det som att hennes värld ska rasa samman. Vardagen fortsätter som vanligt, men Ulrika känner sig tung som en sten, som är påväg att sjunka till botten. 

Tills det att hon en dag upptäcker elefanten som sitter på hennes rygg, och med dennes hjälp kan bearbeta den tunga sorgen. Det blir lättare dag för dag när elefanten förklarar vad sorg är på sitt sätt, hans helt egna elefantsätt.