I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

År 2016, samma år som boken släpptes, nominerades I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv till Nordiska rådets litteraturpris. Samma år blev boken också belönad med kulturpriset från Dagens Nyheter. Nomineringen löd då; ”Tom Malmquist hugger tag i läsaren från första sidan i en stark och osentimental sorgebok”, vilket vi anser talar för bokens innehåll i helhet.

Innehållet är dock mer än bara en stark och osentimental sorgebok. Utan innehållet i boken baseras på författarens – Tom Malmquist – egna liv. Han får uppleva den mest smärtsamma såväl som den mest fantastiska händelsen på en och samma gång, vilket resulterar i en chockartad sorg. Detta späds sen på av ytterligare en smärtsam händelse.

Handling

Under ett och samma år går han från att tro att han och hans Karin äntligen ska få träffa deras första barn, tills det att han senare kommer hem utan Karin men med ett spädbarn i famnen, tills det att hans pappa går bort bara några månader efter den chockartade förlusten och det nyblivna föräldraskapet. 

Hans Karin, som var gravid med deras första barn, hade plötsligt blivit allvarligt sjuk och behövde föras in på sjukhus. Därefter gick det väldigt fort, och innan det att Tom hann inse att besöket inte bara innebar spring mellan sjukhusavdelningarna utan även mellan liv och död har det redan hänt. Barnet har förlösts med kejsarsnitt, men Karin har dött.   

Att behöva förlora den man hade närmst i livet, den man spenderade varje dag av sitt liv med, i samband med att man ska påbörja det nya liv som man alltid gått och drömt om ihop – skapar känslor som inte många kan förstå. Att man därefter ska behöva genomlida sorgen av att förlora sin pappa – där relationen inte var helt självklar – kan dra ner vem som helst.

Det Tom Malmquist vill få fram med denna råa berättelse, om hur hans liv plötsligt tog en vändning och om hur han tvingades bekämpa sin djupa sorg för att skapa ett nytt liv tillsammans med sitt barn, är att vi måste bli bättre på att ta tillvara på varje ögonblick. För precis som han säger, ”i varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”.